Megosztás a Facebookon!
ÁSZF (Általános Szállítási Feltételek)

Szolgáltatások / Karbantartás

A szünetmentes áramforrások (UPS) biztonsági berendezések. Az általuk nyújtható biztonság nagymértékben függ a bennük lévő akkumulátorok állapotától is. Mint minden ember alkotta dologban, ezekben a készülékekben is benne van a hiba lehetősége.

imageAhhoz, hogy ezt a hibalehetőséget a minimumra csökkentsük, megelőző, tervszerű karbantartás amire szükség van. A karbantartás során a UPS -t portalanítjuk, ellenőrizzük a különböző részegységek, akkumulátorok, kábelek állapotát, megvizsgáljuk a csavarkötések nyomatékát, megmérjük a jellemző paramétereket (feszültségszintek, áramok, teljesítmények, frekvenciák, torzítások, felharmonikus- tartalmak). Ellenőrizzük, hogy az UPS belső mérési eredményei megegyeznek-e a műszeres adatokkal, stb..

A szünetmentes áramforrásokban használt akkumulátorok élettartama általában 1000 töltési ciklus, ami átlagosan 4-5 év - már amennyiben a használatban lévő akkumulátorok környezeti hőmérséklete nem haladja meg a 20°C-ot. A magasabb hőmérsékleten üzemelő akkumulátorok élettartama rohamosan csökken. A tartósan 30°C-on működő akkumulátorok élettartama például csupán a fele a 20°C-on üzemelőének. A por szigetel és akadályozza a készülék hűtését. Az élettartam megőrzése miatt ezért nagyon fontos a rendszeres portalanítás. A csatlakozókon - a normális üzem során - keletkező korrózió veszteséget okoz, hátrányosan befolyásolja az akkumulátorok tölthetőségét, ami végül is szintén az élettartam rovására megy. Mivel egy-egy leromlott akkumulátorcella az egész telepcsoport tölthetőségét és teljesítményét lerontja nagyon fontos, hogy a cellák állapotát rendszeresen vizsgáljuk. Különösen igaz ez az akkumulátorok elméleti életkorának a második felében, amikor a meghibásodás veszélye nő.

Az ups-ekről tudni kell, hogy 4-5 évente cserélni kell a belső ventillátorokat, valamint a DC kondenzátortelepeket. Ezen alkatrészcserék időszerűségére a karbantartás során fel lehet hívni a figyelmet. A karbantartás elvégzése után minden alkalommal jegyzőkönyvet készítünk, melyet átadunk az ügyfélnek. Ez a jegyzőkönyv segítség lehet a biztonságos üzemeltetés eléréséhez.

Mivel a szünetmentes áramforrások biztonsági berendezések illetve, mivel a bennük lévő akkumulátorok kondíciójában beálló állapotváltozásokat a működés biztonsága, és a költségtakarékosság miatt folyamatosan ellenőrizni szükséges a rendszeres, tervszerű megelőző karbantartások elmaradása a megvásárolt biztonság és ugyanakkor a szünetmentes áramforrásra nyújtott garancia megszűnését is maga után vonhatja.

 

Részletes összefoglaló, tájékoztató tartalék áramforrás üzemeltetők részére: LINK

 

Megosztás a Facebookon!
ÁSZF (Általános Szállítási Feltételek)